Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Umělá inteligence je obrovským tématem posledních let a pro společnost Nvidia, která vyrábí akcelerátory pro toto nasazení, z toho obrovským způsobem profituje. Ukazují to i nejnovější finanční výsledky.
cztajtrlik (57) | 25.5.202423:58
Je to neskutecnej vysledek. Dival jsem se na pomer dluhu vuci hotovosti, nV ho ma dokonce mensi nez apple. Hodnota akcii je jedna vec, spousta firem ji ma neumerne prefouknutou. Druha jsou penize v baraku.

Vubec nesdilim paniku, ze nV trh consumer GPU opusti ci ho bude sidit­/prepali ceny. Tady pro zmenu pomer 9:1 AI vs GPU neznamena, ze to pro firmu neni vysoce ziskova zalezitost. Je to jeden z piliru firmy, vyrostla na nem a slouzi k diverzifikaci portfolia. Huang je pragmatik a pojede dal oboje ­(a prida ARM a cpe se k firmam dodavajicim kvantove vypocetni systemy­). Vi, ze AI jede sinusoidou nahoru, ale ze se trh jednou nasyti a pak to zacne padat na obvykle generacni vymeny.

Dokonce bych si i zaspekuloval, ze dlouhe cekaci doby jsou tvoreny nedostatkem tsmc a pouzdricich kapacit jen castecne. Hlavni slovo ma Huang, kterej chce rust rozprostrit do nekolika let, aby zplostil tu krivku a mezitim portfolio rozsiril o dalsi pilire a obrat tak stabilizoval.

Smat se kozenakovi muze kde kdo, ale je to bez debaty technologickej a byznysovej genius ­(vzacny kombo­) minimalne srovnatelnej s Muskem, navic mi prijde, ze ma mene tech svihlejch stranek.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4972) | 26.5.202419:16
"Vubec nesdilim paniku, ze nV trh consumer GPU opusti­"

Tak k tomu není žádný důvod a ani si nejsem vědom, že by se o tom někdy mluvilo.

"Tady pro zmenu pomer 9:1 AI vs GPU neznamena, ze to pro firmu neni vysoce ziskova zalezitost. Je to jeden z piliru firmy, vyrostla na nem a slouzi k diverzifikaci portfolia.­"

Tak ono když se člověk podívá na podrobnější výsledky, tak i ty spotřebitelské GPU mají velmi vysoké marže ­(ne tak jako AI, ale pořád jsou to desítky procent­). Od příštího roku se dá očekávat ještě začátek nástupu do Windows PC se svými ARMy, takže další nemalý trh, a kdo ví, kam se dostanou autonomní auta a výpočetní HW pro ně ­(zatím je to jen velmi malá divize­).
Odpovědět0  0
mareknr (267) | 26.5.202420:49
O tom, ze NV kasle na hracov a ze mozno sa vykasle aj na hracske GPU sa siri na kdejakych AMDD strankach. Su to take fandovske sny a snaha vyvolat dojem, ze NV uz o hracov nestoji. Nejaku dobu to u DDho bolo pomaly v kazdom clanku, odkial to niektori ludia preberali a sirili v diskusiach.
Odpovědět0  0
prasopras (143) | 23.5.202415:15
Its a madness! net margin 57 % jsem ještě nikdy v reálu neviděl.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.